Provning
1 december 2007- Stängda destillerier
Inledning
Tema ”Stängda destillerier” - kan det
vara något intressant? Måste ju finnas något skäl till att dom stängts? Vi har
tidigare provat många stängda destillerier. Redan provning nr 9 hade vi vad vi kallade
för ”Lost Distilleries”. Hade för ett antal år sedan också en provning på
Haganäs där vi valde stängda destillerier som började på Glen och alla var med
fatstyrka. Sämsta provningen i SMAD:s historia och dessutom blev ett antal
deltagare något onyktra. Så man kan ju vara lite skeptisk till det här med
stängda destillerier. Och stark whisky!
”Det här kan väl du ta Bernt, det är väl
en lämplig provning för dig” tyckte resten av styrelsen. Men eftersom vi idag
skall prova de sista stängda destillerier som vi inte provat, så är det ju
faktiskt ett hedersuppdrag att få leda den här provningen. Blir ju en historisk
provning! Sista gången på många år som en sån här provning kan göras.
Lite bakgrund och historia
Har ju varit ett antal toppar och dalar genom
historien för whisky. Efter den s.k. Pattison-kraschen 1898 var det ca 50 år
med mer eller mindre svåra problem för whiskybranschen. Ändrade dryckesvanor,
Boerkriget, 2 världskrig, förbudstiden i USA, nykterhetsrörelsens frammarsch
m.m.
Efter 2:a världskriget spirade optimismen. Efterfrågan
på whisky ökade. Men kom ihåg att det var endast blended whisky som gällde.
1963 lanserade Glenfiddich sin single malt whisky; en pionjärinsats!
Följdes under 1960-talet av bl.a. Macallan, Glen
Grant, Glenmorangie och Glenlivet. D.v.s. dagens storsäljare.
Under 1970-talet kom oljekrisen (oljekriserna) som
påverkade världen kraftigt; bl.a. industriell nedgång. Ransoneringskort på
bensin m.m. Kris i Domnarvets Jernverk, SSAB bildades 1978 tillsammans med NJA
och Oxelösunds Jernverk. Fanns risk att bl.a. Stora Kopparberg kunde ha gått i
konkurs p.g.a. stålkrisen. I slutet av 1970-talet blev krisen också tydlig inom
whiskyindustrin; lagren växte. Men man hoppades att det inte var så illa som
det verkligen var. 1983 var ett tungt år. 15-20
destillerier stängde för gott och andra lades i malpåse.
Lite mer optimism slutet 1980-talet – början av
1990-talet, men i mitten av 1990-talet stängde ytterligare ett antal
destillerier. Och det har även senare stängts några stycken. För bara några år
sedan talade man om ett stort överskott på whisky. Men något som nu förändrats
radikalt. Det är boom i whiskybranschen. BRIC-länderna är en viktig orsak till
detta. 2 nya, stora destillerier är på gång att byggas. Dels vid Girvan,
familjen Grant/Glenfiddich, och dels i Roseisle, Diageo. Roseisle kommer att bli världens största
maltwhiskydestilleri med en kapacitet på >
Så dom som stängdes, varför blev det just dom? Finns
nog både rationella och mindre rationella skäl. Några rationella skäl var t.ex.
a.
För gammalt – höga kostnader/stora investeringsbehov
b.
För litet – höga kostnader/stora investeringsbehov
c.
Kvalitetsmässigt mindre bra (enligt blenders); av
mindre betydelse
Men Port Ellen var ett destilleri som offrades.
Eftersom så många Speysidedestillerier stängdes 1983 av UDV (Diageo) måste
också ett Islaydestilleri stängas av rättviseskäl. Och Port Ellen rankades som
nr 3 av 3 inom UDV och efter Lagavulin och Caol Ila (stor investering
1972-1974). Fanns, som Ni kommer att se senare idag, också stora och moderna
destillerier som stängdes: Jag vet egentligen inte varför. Den enda förklaring
jag kommit fram till är överkapacitet inom det aktuella företaget.
Braes of Glenlivet/Braeval (Pernod Ricard)
·
Grundades 1973 under namnet Braes of Glenlivet för att
producera maltwhisky till bl.a. Chivas Regal.
·
Modernt destilleri som kunde skötas av en person
(eller från distans).
·
Namnet ändrades 1994 till Braeval.
·
Lades i malpåse 2002 av Pernod Ricard tillsammans med bl.a.
Allt-a-Bhainne som dock har återstartats.
·
Stort destilleri som kan göra närmare
·
Med det sug som är f.n. efter whisky, så finns kanske
chansen att det öppnas igen eftersom det är ett modernt destilleri.
·
Är ett av de mest isolerade destillerierna i
Skottland. Har Tamnavulin som närmaste granne, men det är inte heller långt
till Glenlivet.
·
Finns inga officiella buteljeringar men några få från
oberoende buteljerare.
·
Husstil: Lätt, lite söt och med en kryddig,
välbehaglig avslutning; en aperitifwhisky.
·
Skall prova 2 olika buteljeringar från Signatory (som
blandats samman)
a.
30Y/1974 – 2004, 50,8%, refill butt
b.
32Y/1974 – 2007, 55,7%, refill butt
Coleburn (Diageo)
·
Grundades
1897, d.v.s. under en expansiv epok som snart följdes av en kraftig nedgång i
marknaden.
·
Ligger i närheten av Longmorn och BenRiach.
·
Under första tiden var Coleburn en mycket viktig
ingrediens i Usher´s blended whisky, d.v.s. pionjären för blended whisky.
·
Har fört en anonym tillvaro under sin livstid och
levererats till blendedindustrin.
·
Stängdes 1985 och revs 1996, vilket betyder att det
aldrig kommer att startas igen.
·
Husstil: Torr, fruktig; en aperitifwhisky.
·
Den Rare Malts som vi har ikväll är enda tillgängliga
officiella buteljeringen. 21Y/1979, 59,4%.
Glencraig (Allied)
·
1958 installerades 2 Lomond-pannor i Glenburgie.
·
Glenburgie är ett gammalt destilleri, grundat 1810.
·
Speciellt med Lomond-pannor:
1.
Formen
2.
Tre s.k. rectifying plates som är ställbara
·
Lomondpannorna revs 1980 och ersattes av
konventionella pot stills.
·
Allied som experimenterade med Lomond-pannor.
Företaget hette då Hiram Walker; kanadensiskt.
·
Anledning till Lomondpannorna var, att man behövde
fler olika maltwhisky till Ballantine.
·
Första installerades vid Inverleven (Dumbarton), men
rectifier togs snart bort eftersom whiskyn blev för olika den normala.
·
Nr 2 var Glencraig.
·
Nr 3 var Mosstowie vid Miltonduff.
·
Fjärde och sista var Scapa där wash-pannan ändrades
till Lomond. Den idag enda i drift varande Lomondpannan.
·
Vid Loch Lomond-destilleriet används en liknande
panna, men det finns större möjligheter att variera
destillationsförutsättningarna än i originalpannorna.
·
Husstil: Oljig, väldoftande och söt med en
karaktäristisk smak av päron.
·
Lomond stills ger kraftigare whisky än vanlig pot
still, vilket är tvärs emot förväntat.
·
Signatory som buteljerat även denna och liksom för
Braeval har vi fått 2 olika buteljeringar (som vi även här har blandat samman).
Visar att det inte är den lättaste whisky att få tag på som vi provar idag.
a.
28Y/1975 – 2004, 56,8%, bourbon
b.
29Y/1975 – 2005, 52,5%, bourbon
Glen Keith (Pernod
Ricard)
·
Grundades 1957 som andra destilleri på 1900-talet;
Tullibardine 1949 det första.
·
Granne med Strathisla.
·
Lades i malpåse 2000. Eftersom utrustningen är intakt
så finns möjlighet att starta destilleriet igen även om det f.n. inte finns
några sådana planer.
·
Har varit väldigt mycket av ett experimentdestilleri.
Vid förra provningen hade vi Craigduff och Glenisla som hade tillverkats här.
·
Gjorde såväl dubbel- som trippeldestillerad samt
kolonndestillerad maltwhisky. Är man mig veterligen ensamma om.
Trippeldestillering till 1970.
·
Var först i Skottland med gaseldade pot stills (1970).
·
Husstil: Pepprig, brödaktig, fruktpaj; före maten
whisky.
·
Provar en OMC från Douglas Laing, 32Y/1973, 50%.
North Port Brechin (Diageo)
·
Grundades 1820, alltså ett gammalt destilleri och som
ligger på östkusten.
·
Alla övriga whisky idag är Speyside (exkl. HP18).
·
Låg mitt i staden Brechin.
·
Fick 1939 namnet North Port Brechin efter den norra
porten i Brechins medeltida stadsmur.
·
Stängdes 1983 och revs 1993. Kommer alltså aldrig mer
att producera whisky.
·
Finns ett destilleri som fortfarande är i drift och
som ligger i Brechin, nämligen Glencadam.
·
Husstil: Torr, fruktig ginliknande; aperitifwhisky.
·
Vi skall prova en annan whisky än som anges i
kallelsen; fanns inte 2 när vi skulle beställa. Blir i stället en
OB-buteljering 28Y/1977 – 2005, 53,3%.
Pittyvaich (Diageo)
·
Byggdes 1975, alltså ett ganska ungt destilleri.
·
Ligger i whiskymeckat Dufftown som har/har haft 8
destillerier.
·
Systerdestilleri till destilleriet Dufftown; dom
ligger på samma tomt.
·
Stängdes redan 1993 och revs 2002.
·
Var inget vackert destilleri; som en normal
industribyggnad.
·
Husstil: Fruktig, oljig, kryddig, spritig; efter maten
whisky – en skotsk grappa.
·
Skall prova en ytterligare OMC-buteljering från
Douglas Laing, 15Y/1989 – 2004, 50%.
Omröstning
1.
Glencraig 28Y/1975 + 29Y/1975, 25 röster
2.
Glen Keith 32Y/1973, 11 röster
3.
Coleburn 21Y/1979, 8 röster
4.
North Port Brechin 28Y/1977, 6 röster
5.
Braes of Glenlivet 30Y/1974 + 32Y/1974, 3 röster
6.
Pittyvaich 15Y/1984, 2 röster
7.
Highland Park 18Y, 1 röst
Provningsnoteringar Per Eriksson
Braes of
Glenlivet Smads Blandning
070274
011204 Refill Butt 56,8% Signatory
070274 110107
Refill Butt 50,7% Signatory
Doft: Vanilj, sötma, lite ek, godis, nötter, citron
Smak: Bitter, taniner, lätt rök, syrlig,
Bitterheten försvann med vatten.
Eftersmak: Lång, pepprig, taniner, nötter, syra, rök
Poäng: 89
Glen Keith 32Y 1973 50% OMC Douglas Laing
Doft:
Choklad, frukt, bär, lite spritig, ek, syra
Smak:
Choklad, viss bitterhet, pepprig, vanilj, sherrytoner
Eftersmak: Vanilj, söt
choklad, bär, lång
Poäng:
88
Coleburn 21Y 1979 59,4% Rare Malts
Doft:
Malt, sötma, äpplen, spritig, choklad, svag ton av citrus
Smak: Spritig, pepprig, sherry toner
Eftersmak:
Spritig, pepprig, medellång, kemisk ton
Poäng:
85
(
Doft: Mjuk,
fin, vanilj, viss sötma
Smak:
Bär, lite ek, frukt
Eftersmak: Bär,
sötma, medellång
Poäng: 83
Pittyvaich
15Y 1989 50% OMC Douglas Laing
Doft:
Blommig, fruktig, ek, malt, äpplen
Smak:
Choklad, pepprig, kemisk ton, mörk sötma, bitter med vatten
Eftersmak: Lång,
söt, trä
Poäng: Utan
vatten 83 med vatten 78
Glen Craig Smads Blandning
220875 040804 Refill Bourbon 56,8% Signatory
220875
260505 Refill Bourbon 52,5% Signatory
Doft: Kemisk,
konstig biton, oljig, viss sötma, lite ek, äpplen
Smak: Vass,
choklad, viss sötma
Eftersmak: Choklad
Poäng: 81
Highland
Park 18 Referens
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Braes of Glenlivet 30Y/1974 (50,8%) +
32Y/1974 (55,7%), Signatory; 951:- kr
Färg: Ljus guld – vitt vin
Doft: Fruktig – ananastoner,
nöttoner
Smak: Lätt, något fruktig, aning
fatton
Eftersmak: Kort,
fruktig, aning nötton
Poäng: 76
Glen Keith 32Y/1973, 50%, OMC – Douglas Laing; 1134:-
kr
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Mogen frukt – gula äpplen,
chokladkaka, aning nötter
Smak: Fattoner, nötig, sötma,
medelfyllig
Eftersmak: Medellång med mycket nötighet
Poäng: 83
Coleburn
21Y/1979, 59,4%, OB – Rare Malts; 892:- kr
Färg: Guldfärgad
Doft: Vaniljtoner, frukttoner –
körsbär
Smak: Lätt, vanilj, aning fattoner,
chokladtoner
Eftersmak: Kort – medellång med vaniljtoner
Poäng: Utan vatten:78, med vatten: 82
Färg: Ljus bärnsten – mörkt guld
Doft: Vaniljtoner, plommontoner
Smak: Lätt, fattoner, vanilj,
nöttoner, aning sötma
Eftersmak: Medellång med vanilj och nöttoner
Poäng: Utan vatten: 81, med vatten: 78
Pittyvaich 15Y/1989, 50%, OMC – Douglas Laing; 951:-
kr
Färg: Guldfärgad
Doft: Måttlig, aning nötton som
växte till tydlig nötton
Smak: Fattoner, aning nötig, beska
Eftersmak: Medellång med nötighet och vissa beska
fattoner
Poäng: 77
Glencraig 28Y/1975
(56,8%) + 29Y/1975 (52,2%), Signatory; 1340:- kr
Färg: Ljus bärnsten – mörkt guld
Doft: Nötig, fatton, ganska stor,
sötmaton
Smak: Sötma, fattoner, nötig,
choklad
Eftersmak: Medellång – lång med mycket nötighet,
vissa fattoner, chokladighet som sitter kvar länge i smaken
Poäng: 89
Highland
Park 18Y
Färg: Bärnsten
Doft: Svavel/bränt gummi, nötig
Smak: Sötma, fattoner, nötig, beska
fattoner
Eftersmak: Medellång med kryddiga nöttoner,
tydliga fattoner, mörk choklad
Poäng: 85
2007-12-03
Bernt Sjödin
2007-12-02
Per Eriksson